Guide: En titt på Czapek hos INDP Watches

Text/Foto: Aleksandar Mladenovic


Vi har besökt det nya svenska företaget INDP Watches. Precis som namnet skvallrar om kommer de att fokusera på independent watchmaking. I deras showroom på Karlavägen i Stockholm kommer det erbjudas ett flertal olika independent-märken, och vi kommer i samarbete med INDP Watches att presentera flera av dem här på Eqotime med Czapek som start.

På senare år har intresset för independent watchmaking ökat ordentligt. Många tidigare relativt okända tillverkare har fått ordentligt med välförtjänt uppmärksamhet, och Czapek Genève är en tungviktare vi länge har velat ta en närmare titt på.

Vi tog god tid på oss och gick genom en stor del av Czapeks kollektion som INDP Watches hade hemma.


INDP Watches

Företaget startades för att främja independent watchmaking i Sverige och Norden. I ett nybyggt showroom på Karlavägen i Stockholm kommer det inom kort att erbjudas allt ifrån Czapek, Blaken, Arnold & Son, Bovet, Armin Strom, Angelus och Franck Muller -klockor, till konst från Richard Orlinski. Bakom INDP Watches står ett gäng independent-entusiaster som vill få upp intresset för independent watchmaking. INDP Watches är auktoriserad återförsäljare för alla varumärken de saluför, men kan även vara behjälpliga i frågor kring andra varumärken från independent-världen. Många andra tillverkare tillkommer under året, så håll ögonen öppna och följ dem på Instagram.


 


Historian bakom Czapek Genève

Franciszek Czapek föddes 1811 och flydde till Schweiz år 1832. Samma år startade han ”Czapek & Moreau” och bytte namn till François.
År 1836 träffade han Antoine Norbert de Patek (ja, den Patek), och de båda emigrerade polackerna startade år 1839 Patek, Czapek & Cie.

Partnerskapet varade i 6 år och under tiden han de tillverka en hel del anmärkningsvärda klockor tillsammans. Båda fortsatte sin verksamhet på varsitt håll och vad som Antoine Norbert de Patek lyckades åstadkomma framgent är välkänt.

Czapek & Cie grundades första maj 1845 med hans nya partner Juliusz Gruzewski. Czapek blev snabbt en kändis inom urmakeri och var bland annat leverantör till Napoleons hov. När det gick som bäst hade man butiker i Genève, Warszawa och Paris. Han skrev även en bok om urmakarkonsten, en av de allra första författade på polska.

År 1869 tätnar mystiken. Czapek försvinner mysteriskt. Sen dess är det komplett radiotystnad fram till år 2012 då tråden togs upp igen. De tre entreprenörerna som återupplivade Czapek valde att låta klockentusiaster runt om världen att vara en del av resan och företaget i form av aktieägare. 2015 blev allting officiellt och Czapek blev det första varumärket inom ”Haute horlogerie” att återlanseras på detta vis.

2016 vinner man ”Public Prize” på Grand Prix d’Horlogerie de Genève – klockvärldens Oscars Gala. De två kommande åren lanseras Place Vendôme och Faubourg de Cracovie.

För tre år sen, 2019, öppnar man sin butik i Genève på Rue de la Corraterie 18 bara ett par steg ifrån Czapek’s verkstad från 1845.


Antarctique Passage de Drake och Chronograph Rattrapante

Czapeks sportklocka går under namnet Antarctique och återfinns i två storlekar om 38.5mm och 40.5mm. Modellen introducerades år 2020 och har snabbt blivit en av de populäraste sportklockorna från en independenttillverkare.

Modellen drivs av deras in-house calibre SXH5 som är ett micro-rotorurverk där rotorn är tillverkad av återvunnen platina. Gångreserven är över 60h och urverket är 4.2mm tjockt.

Boetterna är tillverkade i rostfritt stål, mäter 10.6mm i tjocklek och är vattentäta till 120m. Kronan är skruvad och den integrerade länken i stål har ett ”easy release” system vilket möjliggör enkla byten till antingen läderband eller gummiband.

Det fina med independent-tillverkare är hur pass tillmötesgående de är när det kommer till att göra små justeringar på klockorna. Exempelvis går länken att få helt borstad (istället för de polerade mittlänkarna) och det går även att få klockan utan datumfönster.

När vi ändå är inne och pratar om tavlan så har den ett ”flinqué”-mönster, kallas för ”Stairway to Eternity” och är en fröjd för ögat. Tavlorna, oavsett färg, lever sitt egna liv och skiftar färg väsentligt beroende på hur ljuset faller.

De klockorna vi tittar närmare på har ”flinquè”-mönstret men det finns även versioner av Antarctique som har ett ”lamè”-mönster och de går under kollektionen Terre Adélie.

Tidigare i år lanserade Czapek sin första Antarctique med komplikation – en split second mono-pusher chronograph. Här är majoriteten av maskineriet placerat på tavelsidan av klockan. Caliber SHX6 är utvecklat tillsammans med Chronode och är en fröjd att titta på.


Quai des Bergues

I Quai des Bergues serien återfinns två olika typer av boetter i fem olika material. Den ena boetten är mer klassisk i sin framtoning och påminner om formen av fickur och återfinns i vitt guld, roséguld eller platina. Den andra boetten kallas för Revolution och har sandblästrad och polerad finish på boettsidorna i antingen titan eller deras mystiska XO steel.

Även i denna kollektion är urvalet stort när det kommer till olika typer av tavlor, visare och metaller. Boetterna mäter antingen 38.5 eller 42.5mm men urverket är detsamma – caliber SXH1. Här har man 7 dagars gångreserv samt en indikator för dag och subsekund. Urverket är symmetriskt och vackert finisherat med sandblästrade bryggor, blånerade skruvar samt bevelling och anglage utfört för hand.

Caliber SXH1

Tavlorna finns det som sagt en hel del av att välja mellan, antingen vackra guillochetavlor i olika mönster eller i grand feu-emalj. Två olika typer av visare återfinns i kollektionen, Fleur de lys eller de spjutformade.


Faubourg de Cracovie

Denna kollektion, den tredje i kronologisk ordning, är namngiven efter Czapeks tredje butik som öppnade 1850 i Warszawa. Kollektionens boett är snarlik den från Quai des Bergues serien med kronskydden som nu fungerar som kronografens pushers och med en något mindre boett om 41.5mm.

Urverket är Czapeks första kronografurverk som har 65h gångreserv och tickar med 36,000 vph. Naturligtvis snyggt finisherat och det går att beskåda genom klockornas baksidor. Även här går det att välja och vraka bland olika boettmaterial, tavlor i grand feu-emalj, guilloche och annat smått och gott.


Eqotime gillar Czapek, och vi ser fram emot att varumärket kommer utvecklas i Sverige. För att komma i kontakt med INDP Watches kan ni kontakta dem här , ring på +4687647710 eller maila direkt på info@indp.se